رییس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور اظهار داشت: پیشنویس سند اولیه توسعه علمی کشور آذرماه جاری به معاونت پژوهشی وزارت علوم ارائه میشود.
دکتر آریا الستی در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره آخرین تحولات سند توسعه علمی کشور گفت: مرحله اولیه طرح پیش نویس سند اول توسعه علمی کشور که برای برنامه چهارم توسعه در حال آماده شدن است تکمیل شده و در این رابطه گردهمایی دو روزهیی توسط متخصصانی که در حال تنظیم این سند هستند انجام شد و در آنجا بحثهای تکمیلی و رفع نواقص آن صورت گرفت که در آذر ماه آن را به معاونت پژوهشی وزارت علوم ارائه خواهیم کرد و پس از آن که در آنجا مطرح و مورد قبول واقع شد از سوی معاونت پژوهشی به شورای عالی علوم، تحقیقات و فنآوری و یا هر جاکه آنها صلاح بودند ارائه خواهد شد.
وی با ابراز امیدواری نسبت به تحقق بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل علمگرایی و علممحوری به گفتمان مسلط جامعه در همه بخشها، اظهار داشت: امروز برای همه مسلم شده که به کارگیری صحیح قدرت در داشتن دانش است و فنآوری یکی از روشهای به کارگیری این دانش است. اگر ما آیندهای برای خود متصور هستیم چارهای جز رسیدن به قلههای علم و فنآوری جهان نداریم که تحقق تولید علم و فنآوری، مستلزم پژوهش و تحقیق است.
دکتر الستی با اشاره به موانع موجود در این راه اظهار داشت: متاسفانه ساختار سازی که امر بسیار پیچیدهای است، تنها طی چند سال اخیر در کشور ما مورد توجه قرار گرفته و همچنان باید در نظام اداری موجود کشور تغییرات ساختاری زیادی ایجاد شود که البته بخش قابل توجهی از آن انجام شده است. تشکیل شورای عالی علوم، تحقیقات و فنآوری نیز تحول بسیاری را در ساختار علم و فنآوری کشور به وجود آورده و در آینده نیز به وجود میآورد؛ با این حال باید در این زمینه برنامهریزی و سیاستگذاری جدیتری صورت گیرد که زمینه این کار فراهم شده و هم اکنون در مرحله گذار هستیم که باید با مطالعه و مدیریت صحیح این کار را به پیش ببریم.
وی با اشاره به مشکلات موجود در این زمینه به ایسنا گفت: مساله کمبود بودجه، عدم تخصیص منابع انسانی کافی در زمینههای مختلف تحقیقاتی، مشکل تجهیزات در برخی از رشتهها، عدم ارتباطات علمی در کشور به طوری که بسیاری از محققان بعضا از تحقیقاتی که در داخل کشور میشود، اطلاع نمییابند اما از تحقیقاتی که در آن سوی دنیا رخ میدهد خبر دارد و عدم وجود جامعه علمی به معنای واقعی در کشور از جمله این مشکلات است.
رییس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در ادامه بیانات اخیر مقام معظم رهبری در زمینه توجه به علم و فنآوری را گامی اصولی به جلو عنوان کرد و افزود: توجه ریاست جمهوری به مقوله علم و فنآوری در شورای عالی علوم، تحقیقات و فنآوری نیز یک گام به جلوست و جامعه علمی کشور نیز علاقمند به رفع این مشکلات هستند. برداشت من این است که کشور ما در حال حاضر در نقطه عطف قرار گرفته و در این زمینه حرکاتی از قبل آغاز شده که امروز به نقطه عطف و تصمیم گیری های صحیح رسیدهایم و چنانچه این مرحله را به خوبی طی کنیم وارد مرحلهای تاریخی خواهیم شد که گامهای بزرگ علمی و فنآوری را در آینده شاهد خواهیم بود.
وی در پایان به ایسنا گفت: چنانچه بتوانیم مشکلات موجود را رفع کنیم به نتیجه خواهیم رسید زیرا مسوولان کشور ما، مدیران و مردم شیرینی نتیجه گیری از پژوهش همراه با جد را مشاهده کردهاند و میتوانیم در آینده منتظر باشیم که این موفقیتها مجددا تکرار شود.