منبع: قطب علمی اقتصاد توسعه دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی
هم زمان با بحثهای خصوصیسازی در امریکا و اروپا٬ موضوع تشکیل قطبهای علمی مطرح و به موازات آن بحث خودگردانی دانشگاهها نیز مطرح شده است. این مباحث انگیزه ای برای تشکیل قطبهای علمی بوده است. در آن زمان٬ سهم بودجه دولتی دانشگاهها کاهش یافت و تشکیل قطبهای علمی از بخش خصوصی آغاز شد و هدف آن ارائه مشاوره به دولتها در زمینه راهکارهای اقتصادی و عقد قراردادهای دولتی بوده است. از لحاظ ساختاری٬ از دانشگاهها و مراکز علمی پیشرفته٬ مراکزی با عنوان تفوق مرکزی تشکیل شد که مسئولیت کمک به رفع مشکلات و نیازهای علمی و عملی مختلف دولت را برای اجرای برنامهها به عهده گرفتند. در ایران نیز در آستانه تدوین برنامه سوم توسعه اقتصادی٬ اجتماعی و فرهنگی مطالعاتی در این زمینه صورت گرفت و شاخصهی علمی کشور با شاخصهای سایر کشورها (کشورهای پیشرفته و در حال توسعه)٬ مقایسه و فاصله محسوس بین عملکرد این شاخصها در ایران با سایر کشورها مشخص شد. برای رفع شکافهای علمی موجود٬ ایده ایجاد قطبهای علمی مطرح شد. از آنجا که با توجه به محدودیتهای مالی و انسانی همه دانشگاهها نمیتوانند در سطح استانداردهای بینالمللی فعالیت کنند٬ پیشنهاد شد در رشتههایی که در زمینه نیروی انسانی و تجهیزات دارای مزیت نسبی هستند٬ از طریق پشتیبانی مالی و غیرمالی قطبهای علمی تشکیل شود.
منبع: شریف نیوز
بر اساس آمار موجود از قطبهای علمی کشور بالاترین استانداردهای علمی کشور در گروه فنی و مهندسی قرار دارد.
به گزارش فارس، هر گروه علمی که دارای فعالیتهای برجسته ای در زمینه آموزشی، پژوهشی، همکاریهای علمی و بین المللی بوده و از استانداردهای علمی بالا برخوردار باشد، قطب علمی نامیده میشود.
این گزارش حاکی است در حال حاضر 68 قطب علمی در دانشگاههای مختلف کشور شناسایی شده اند که بیشترین آنها در گروه فنی و مهندسی به تعداد 26 قطب علمی، وجود دارد.
همچنین طی تحقیقات صورت پذیرفته از آمار قطبهای شناسایی شده 12 قطب علمی به گروه علوم انسانی و هنر، 12 قطب علمی به گروه پایه و 18 قطب علمی به گروه کشاورزی مربوط میشود.