براساس تازهترین رتبهبندی مراکز پژوهشی و دانشگاهی جهان بر اساس شاخصهای سنجه وب دامنههای اینترنتی موسسات، وب سایت پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران به عنوان یکی 500 وب سایت برتر موسسات تحقیق و توسعه جهان معرفی شد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، وب سایت پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران در تازهترین رتبه بندی سنجههای ارزیابی وب رتبه 421 را از آن خود کرده است؛ با این حال وب سایت دانشگاههای ایران در این رتبهبندی جایگاه نسبتا ضعیفی داشته و بالاترین رتبه آنها که مربوط به دانشگاه تهران است، جایگاه هزار و 744 جهان( بیست و نهم منطقه) است.
اگر چه هدف از این ارزیابی، رتبه بندی موسسات بر اساس کیفیت آموزشهای ارایه شده توسط آنها یا وجهه آکادمیک آنها نبوده و به همین دلیل این رتبه بندی به مفهوم ارزیابی و مقایسه توان علمی و دانشگاهی آنها نیست اما با توجه به اینکه در آینده نزدیک اطلاعات موجود بر وب هر موسسه به یکی از شاخصهای ارزیابی علمی سازمانها و مراکز علمی و پژوهشی خواهد بود، این مساله باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
کسب رتبههای اول این ارزیابی توسط معتبرترین دانشگاههای دنیا - به ترتیب کالیفرنیا در برکلی، هاروارد، MIT، استنفورد، ایلینویز، میشیگان و ... - نشاندهنده ارتباط نزدیک شاخصهای سنجه وب دامنههای اینترنتی با جایگاه علمی و آکادمیک دانشگاهها و موسسات علمی است؛ همچنان که کسب بیشتر رتبههای اول خاورمیانه توسط دانشگاهها و موسسات علمی ترکیه که پیش از ایران، رتبه اول تولید علم منطقه را در اختیار دارند، موئدی بر این امر است.
تنها نگاهی گذرا به وبسایت بیشتر دانشگاهها و مراکز علمی - پژوهشی کشور به روشنی ضعف این وبسایتها در ارائه استاندارد و اصولی اطلاعات، شاخصها و توانمندیهای علمی دانشگاهها و موسسات مربوطه را نشان میدهد.
به گزارش ایسنا، رتبه بندی مراکز پژوهشی و دانشگاهی جهان بر اساس شاخصهای سنجه وب دامنههای اینترنتی موسسات، تعهد موسسات به انتشارات وب محور و ابتکارهای آنها برای دسترسی آزاد را مورد بررسی قرار داده است.
هدف این ارزیابی تشویق انتشارات مبتنی بر وب و نشان دادن حضور غیر منتظره شکافهای دیجیتالی در جهان آکادمیک است. هدف تشویق موسسات و دانشگاهیان به حضور مبتنی بر وب است که میتواند تلاشهای دانشگاهی و علمی آنها را منعکس کند.
این ارزیابی توسط گروه پژوهشی سنجههای مجازی CSIC - یکی از بزرگترین سازمانهای عمومی پژوهشی اسپانیا و مرکز اطلاعات و مدارک علمی وابسته به شورای پژوهش ملی اسپانیا (CINDOC) - صورت گرفته است. بنابر اعلام پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران، این گروه یک واحد پژوهشی است که به عنوان ناظر فعالیتهای پژوهشی و دانشگاهی بر روی وب عمل میکند و هر سال در ماه ژانویه و ژوییه این سایت به رتبه بندی مراکز پژوهش و دانشگاهی در سراسر جهان بر اساس شاخصهای سنجه وب دامنههای اینترنتی موسسات اقدام میکند.
این اقدام نه تنها موجب بازنگری انتشارات علمی و پژوهشی بر روی وب میشود بلکه از این طریق طیف گستردهای از فعالیتهای علمی - پژوهشی موسسات در وب سایتشان مورد ارزیابی قرار گرفته است.
این ارزیابی از سال 2004 شروع شده است و مبتنی بر شاخصهای ترکیبیای است که متشکل از حجم مواد منتشر شده بر روی وب، قابلیت دیدن، نفوذ (تاثیر) صفحههای وب که با شاخص جایزههای اختصاص یافته به وب سایت ارزیابی شده و همچنین لینکهایی که به وب سایت داده شده است.
به گزارش ایسنا، رتبه منطقهیی و جهانی برخی دانشگاههای کشورمان که در رتبه بندی مربوط به وب سایتهای دانشگاهی قرار گرفتهاند، به شرح زیر است:
دانشگاه تهران رتبه 29 خاورمیانه (در جهان 1744)
کتابخانه منطقهیی علم و فن آوری رتبه 40 خاورمیانه(2089)
دانشگاه علوم پزشکی تهران رتبه 52 خاورمیانه (در جهان 2548)
دانشگاه علم و صنعت ایران رتبه 57 خاورمیانه(در جهان 2656)
دانشگاه تربیت مدرس رتبه 67 خاورمیانه(در جهان 2837)
دانشگاه فردوسی مشهد رتبه 74 خاورمیانه(در جهان 2946)
دانشگاه علوم پزشکی شیراز رتبه 86 خاورمیانه(در جهان 3336)
دانشگاه صنعتی اصفهان رتبه 93 خاورمیانه( در جهان 3468)
دانشگاه خواجه نصیر طوسی رتبه 95 خاورمیانه(در جهان 3516)
دانشگاه صنعتی امیر کبیر رتبه 96 خاورمیانه(در جهان 3518)
دانشگاه اصفهان رتبه 97 خاورمیانه(در جهان 3538)
دانشگاه امام صادق(ع) رتبه 98 خاورمیانه(در جهان 3627)
دانشگاه شیراز رتبه 99 خاورمیانه (در جهان 3631)
دانشگاه صنعتی شریف رتبه 100 خاورمیانه (در جهان 3656)