اخبار موسسه آموزشی و پژوهشی علمی - کاربردی

اخبار ٬ مقالات٬ اختراعات اساتید و دانشجویان در عرصه علم و صنعت

اخبار موسسه آموزشی و پژوهشی علمی - کاربردی

اخبار ٬ مقالات٬ اختراعات اساتید و دانشجویان در عرصه علم و صنعت

ISI چیست؟

موسسه اطلاعات علمی ( Institute for Scientific Information ) که به اختصار ISI نامیده می شود٬ دارای یک بانک اطلاعاتی است که مجلات معتبر علمی جهان را فهرست می کند. شمار مجلات ISI ثابت نیست. یک مجله ممکن است در یک زمان٬ از مجلات ISI محسوب شود٬ اما به دلیل کاهش بار علمی٬ بعدا از لیست مجلات ISI کنار گذاشته شود. در حال حاضر بیش از ۱۶۰۰۰ مجله٬ در لیست ISI قرار دارند. هر ساله ۲۰۰۰ مجله جدید مورد ارزیابی قرار می گیرد و حدود ده درصد آنها به لیست ISI اضافه می شوند.

ارجاع به خود یا self citation چیست؟ اگر منابع ذکر شده در مقاله٬ پژوهش نویسندگان خود مقاله باشد٬ این کار از ارزش مقاله می کاهد زیرا جنبه بین المللی بودن آن را ضعیف می کند. درجه ارجاع به خود مجلات ISI معمولا کمتر از ۲۰٪ است.

ضریب تاثیر یا درجه تاثیر یا Impact factor چیست؟ این عامل همه ساله توسط ISI برمبنای ارجاعات به هر یک از مجلات علمی آن محاسبه می شود و نتیجه در گزارشات ارجاع مجله یا  Journal Citation Reports یا به اختصار JCR ٬ منتشر می شود. این ضریب٬ نه برای مقاله یا نویسنده٬ بلکه برای مجله محاسبه می شود. محاسبه برمبنای یک دوره سه ساله صورت می گیرد. فرضا اگر در سال ۸۴ جمعا ۴۰ ارجاع به یک مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال ۸۲ تعداد ۲۶ مقاله و در سال ۸۳ تعداد ۲۴ مقاله چاپ شده باشد٬ ضریب ارجاع آن مجله٬ از تقسیم ۴۰ بر ۵۰ به دست می آید که ۸/۰ است. یعنی به طور متوسط٬ هر مقاله آن نشریه ۸/۰ مرتبه مورد استناد مقالات دیگر قرار گرفته است.

ISI بودن یک مجله را چگونه تعیین کنیم؟ بهترین راه٬ مراجعه به سایت هایی نظیر تامسون است. زیرا همچنان که گفته شد٬ هم تعداد مجلات زیاد است و هم ISI محسوب شدن یک مجله ممکن است همیشگی نباشد.

برای توضیحات بیشتر از شماره ۳۵ فصلنامه رهیافت می توان استفاده کرد :

بانک اطلاعاتISI  مرکزی برای فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترین مجلات علمی منتشره در دنیا به منظور تبادل اطلاعات میان پژوهشگران مختلف می باشد. پر واضح است که منظور از پوشش جامع، فهرست نمودن کل مجلات علمی منتشر شده در جهان نمی باشد چرا که از طرفی مقرون به صرفه نیست و از طرف دیگر تمام مجلات نشر یافته در جهان از استانداردهای  ISI پیروی نکرده و از غنای علمی لازم برخوردار نیستند. ارزیابی مجلات علمی ISI به طور مستمر و مداوم هر دو هفته صورت می گیرد. ارزیابی کنندگان ISIدر حدود 2000عنوان جدید را سالانه مورد ارزیابی قرار داده و تنها 10تا 12% از مجلات علمی ارزیابی شده انتخاب می شوند. هر مجله علمی قبل از انتخاب شدن و فهرست شدن در ISIیکسری مراحل ارزیابی را پشت سر می گذارد. ازجمله عوامل مورد ارزیابی و رعایت استانداردهای بانک اطلاعاتی ISI ، کمیته علمی منتخب مجله، تنوع بین المللی مقالات چاپ شده در آن، نشر به موقع مجله و جایگاه نشرآن می باشد. لازم به ذکر است که هیچ یک از این عوامل به تنهایی مورد بررسی و ارزیابی قرار نمی گیرد بلکه با بررسی مجموع عوامل یک امتیاز کلی داده خواهد شد. از جمله مواردی که در ارزیابی مجله مورد توجه قرار دارد این است که عنوان مقالات، چکیده و کلمات کلیدی باید به زبان انگلیسی باشد همچنین توصیه می شود که منابع نیز به زبان انگلیسی نوشته شوند. اگر چه اطلاعات علمی مهم به تمامی زبانها به چاپ می رسد اما موارد ذکر شده باید به زبان انگلیسی باشد تا تحت داوری و ارزیابی ISI قرار گیرد زیرا ارزیابی کنندگان مجلات علمی در ISIنمی توانند عناوین و منابع بکاررفته در مقالات را به زبان انگلیسی ترجمه کنند. داوری علمی و تخصصی مقالات چاپ شده در مجله توسط داوران نام آشنای علمی از جمله عمده ترین موارد مورد توجه ارزیابی کنندگان می باشد که گویای اعتبار و غنای علمی مجله است. در این  نوشتار عوامل کیفی و کمی و شرایط لازم برای فهرست شدن یک مجله علمی در بانک اطلاعات ISI برشمرده می شود.

نظرات 1 + ارسال نظر
مهرداد شنبه 15 اردیبهشت‌ماه سال 1386 ساعت 09:20 ق.ظ

با عرض سلام خدمت جناب آقای قره باغی

من مطلب نگاشته شما را برای isi

مطالعه کردم واز آن بهره بردم با توجه به اینکه شما دارای چند چاپ مقاله هستید میخواهم که پاسخ چند سوال مرا بدهید ودر صورت امکان مرا راهنمایی کنید.
من چند مقاله در خصوص برخی از مباحث دارم که اغلب مباحث جدیدی هستند که تا به حال مطرح نشده اند (به بیانی انگیزه ای طرح آنها نداشتم )به پیشنهاد برخی از افراد تصمیم به طرح آنها گرفتم.
عده ای به من پیشنهاد دادند که آن ها را در یک ژورنال معتبر علمی چاپ کنم .
1_به نظر شما آیا ژورنال محل مناسبی برای اینکار است؟(البته توجه داشته باشید مباحث مذکور اغلب جدید هستند)


2_شما در مقاله خود گفته بودید که تعداد ارجاعات به خود باید کم باشد آیا این ارجاعات شامل مباحثی که مربوط به پرورش مطلب یا مثال هایی که خود ساخته است هم میشود؟و یا اینکه من معادله یا فرمی ریاضیاتی را برای این موضوعات ساختم(زیرا مجبور به این کار بودم) نیز ارجاع ه خود محسوب میشود؟

پیشاپیش از پاسخ شما تشکر میکنم.

مهرداد عزیز
چوب کاری می فرمایید قربان! امیدوارم بتوانم کمکی هرچند ناچیز کرده باشم.
۱- بله٬ چه جایی بهتر از آن؟
۲- کاری که در یک مقاله انجام می دهید طبعا ارجاع نیست٬ تولید است. اما اگر در مقاله های مختلف خود به مقالات دیگری که بازهم کار خودتان است ارجاع می دهید٬ چندان مثبت نخواهد بود. مهم این است که مقاله شما آنقدر مفید باشد که دیگران به آن ارجاع دهند. طبعا شما نیز در مقاله خود به مقاله دیگران ارجاع می دهید.
ضمنا ارجاع همیشه به معنی پذیرش نظر دیگران نیست. حتی وقتی نوشته فرد دیگری را هم نقد می کنید٬ ارجاع است.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد